K2

Proč teče krev z nosu a jak ji nejrychleji zastavit?

Věděli jste, že i pro krvácení z nosu existuje latinské označení? Epistaxe, jak se krvácení z nosu odborně nazývá, vzniká nejčastěji kvůli poranění v přední části nosu a nemusí být ničím zvláštním. Pokud ale epistaxe nastává častěji, je důležité zjistit, proč teče krev z nosu, a v případě potřeby se zaměřit na řešení příčin krvácení.

Proč teče krev z nosu a jak ji nejrychleji zastavit?

Nosní dutina je velmi dobře prokrvená a její sliznice obsahuje mnoho drobných cév, které se mohou snadno poškodit a prasknout. Zpravidla je možné zastavit krvácení bez pomoci odborníka. Přesto se může stát, že je vhodná návštěva lékaře nebo že krvácení souvisí se závažnějšími zdravotními komplikacemi. 

Různé příčiny toho, proč teče krev z nosu

Někdy není třeba o důvodech krvácení z nosu dlouho spekulovat – to hlavně v případě, že dojde k nárazu do nosu nebo se do nosní dutiny dostane cizí těleso. Krvácení ale může souviset také s nachlazením a rýmou, kvůli kterým může být sliznice překrvená a tedy náchylnější, nebo se závažnějšími příčinami v podobě polypů či nádorů nosní dutiny. Na vině mohou být ale i věci, které s nosem na první pohled nesouvisí. Může se jednat například o vysoký krevní tlak, virovou infekci včetně spalniček, celkovou nedostatečnou srážlivost, poruchu krevních destiček a onemocnění cévní stěny. 

Při krvácení hlavně nezaklánět hlavu

Jedním z rozšířených mýtů je ten, že při krvácení z nosu se má zaklánět hlava. Ve skutečnosti je to právě naopak. Pro úspěšné zastavení krvácení z nosu postupujte podle níže uvedených bodů. Co dělat, když teče krev z nosu?

  • Připravte si studený obklad, který si budete moci dát na zátylek (případně kořen nosu).
  • Posaďte se.
  • Předkloňte hlavu.
  • Stlačte nosní křídla proti přepážce.
  • Držte nosní křídla stlačená po dobu 5 až 10 minut.
  • Pokud se u vás krvácení z nosu opakuje, je silné nebo neustupuje, navštivte lékaře. Ten může například ošetřit krvácející místo pomocí dusičnanu stříbrného nebo krvácení zastavit pomocí speciálních vatových tamponů.  

Pečujte o nosní sliznici a doplňte vitamíny

Je důležité pamatovat na péči o sliznici. Té nesvědčí například klimatizace, která vzduch v místnosti vysušuje. Pomoci mohou zvlhčovač, speciální nosní spreje obsahující fyziologický roztok i nosní konvička sloužící k proplachům. Citlivost sliznice se může zvětšovat i v souvislosti s alergiemi. Proto nepodceňujte její léčbu. Dbejte také na dostatečný příjem vitamínů a minerálů přispívajících k normální srážlivosti krve nebo tvorbě červených krvinek (vitamín K, vitamín B2, B12, železo, vápník).

Pokud užíváte například léky na ředění krve nebo se léčíte s vysokým krevním tlakem, informujte v případě častějšího krvácení z nosu svého ošetřujícího lékaře. 


Zdroj:

https://fortmedica.cz/krvaceni-z-nosu-jake-jsou-priciny-a-jak-ho-zastavit/

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se