Přírodní zdroje vitamínu K2: Jaké zařadit a jaké raději ne?

Zatímco některé běžně dostupné potraviny jsou bohatým zdrojem vitamínu K1, vitamín K2 je méně častý. Proto je důležité zařadit vybrané přírodní zdroje vitamínu K2 do jídelníčku každý den.

Přírodní zdroje vitamínu K2: Jaké zařadit a jaké raději ne?
17. 1. 2025

V běžné stravě se nachází přibližně devětkrát více vitamínu K1 než vitamínu K2 . Z vitamínu K1 se ale v trávicím traktu vstřebává pouze 10 až 15 %. To znamená, že vstřebaný vitamín K1 tvoří přibližně polovinu celkového příjmu vitamínu K ze stravy. Tělo sice dokáže vitamín K2 získávat i přeměnou z vitamínu K1. Tento proces je však velmi málo účinný. Proto je vhodnější zaměřit se na přímé zdroje vitamínu K2.

Zatímco vitamín K1 se nachází v rostlinných zdrojích, u vitamínu K2 je nutné spoléhat na ty živočišné, případně na fermentované potraviny.  

Zdravé přírodní zdroje vitamínu K2

Některé zdroje vitamínu K2 mají vysokou výživovou hodnotu a jsou pro zvýšení příjmu tohoto vitamínu vhodnější než jiné. Sem patří v Japonsku oblíbené nattō , vyráběné z fermentovaných sójových bobů, které je zároveň bohaté na vlákninu, bílkoviny a železo. V naší republice mohou být dobrou volbou pro získání vitamínu K2 běžnější kuřecí maso nebo kysané zelí. Takto upravené zelí je navíc bohaté na prospěšné bakterie. Pokud máte rádi mléčné výrobky, sáhnout můžete po kefíru plném vitamínu K2, probiotik i dalších vitamínů a minerálů. Vyzkoušet ho můžete i jako součást smoothie. 

Protože vitamín K2 je rozpustný v tucích, nízkotučné živočišné produkty (včetně kuřecího masa) ho obsahují méně než ty tučné. 

Zdroje vitamínu K2, ale také kalorií a tuku

Jiné zdroje bohaté na vitamín K2 je vhodné zařazovat méně často. Důvodem může být vyšší obsah tuku a sodíku. Do této skupiny se řadí například tučné sýry – mezi jejich výhody patří vysoký obsah vitamínu K2, vápníku a bílkovin. Pozor je třeba dávat na množství sodíku, nasycených tuků a kalorií. Do této kategorie spadají i vaječné žloutky.

Když nevýhody převažují

U některých potravin převažují nad prospěšným obsahem vitamínu K2 nevýhody. Proto by měly být na talíři opravdu jen výjimečně. Patří sem například máslo s vysokým obsahem nasycených tuků a kalorií, salámy bohaté na tuk a sodík, i další tučná masa. 


Pravdou je, že pro tělo potřebné vitamíny je vhodnější získávat z přírodních zdrojů. Mnohé potraviny s vysokým obsahem vitamínu K2 nemusí být pro tělo nutně ty nejvhodnější a kvůli jejich nutričnímu složení je není možné považovat za součást vyváženého jídelníčku. Pomoci s doplněním vitamínu K2 ale mou kvalitní doplňky stravy . 


©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.