K2

Na co je vitamín K2. Znáte oba důležité přínosy?

Vitamin K2 není tak dobře známý jako například vitamín C nebo vitamíny skupiny B. To ale jeho důležitost pro náš organizmus nesnižuje. Pokud vás zajímá, na co je vitamín K2, pak jste tu správně. V článku se toho ale dozvíte ještě mnohem víc.

Na co je vitamín K2. Znáte oba důležité přínosy?

Vitamín K patří k základním živinám. Naše tělo si dokáže samo vyrobit jen malé množství. To znamená, že jeho dostatečný příjem je nutné získat stravou. 

Jak si zajistit jídelníčkem dostatek vitamínu K2

Stejně jako například u vitamínů patřících do skupiny B je třeba i u „káčka“ rozlišovat jednotlivé zástupce . Zatímco vitamín K1 najdete v rostlinných zdrojích, u vitamínu K2 je třeba naložit si na talíř mléčné výrobky jako jsou sýr nebo tvaroh, dále vejce, játra, maso nebo natto, fermentovanou sóju. V případě nedostatečného příjmu běžným jídlem je možné zvolit doplňky stravy , ve kterých mohou být spolu s vitamínem K2 další důležité látky. 

Chcete doplnit K1? Přirozeně se vyskytuje například v rostlinných olejích, řasách, brokolici, listové zelenině nebo vojtěšce. 

Když jeden vitamín nestačí

Náš organizmus je složitý celek. Pokud má využít vitamíny a minerální látky, které mu dodáváme, někdy k tomu potřebuje další složky. Není lepší příklad než vitamíny K a D. Vitamín D hraje významnou roli při vstřebávání vápníku, kdy přispívá k jeho normálnímu využití v těle i k podpoře jeho normální hladiny v krvi. Díky tomu pomáhá udržovat normální stav kostí. Stejně jako vitamín K. Zatímco vitamín D se tedy spolupodílí na vstřebávání vápníku, vitamín K podporuje ukládání vápníku tam, kde je ho nejvíc potřeba. 

Vitamín K patří k těm, které jsou rozpustné v tucích. V doplňcích stravy se o jejich společný příjem postarají omega 3 nebo triglyceridy. Ty zároveň dodají i vitamín D. 

Odpověď na otázku, na co je vitamín K2

Již jsme popsali, jak podporuje vitamín K normální stav kostí. To ale není vše. Dostatek vitamínu K je klíčový také proto, že v těle přispívá k normální srážlivosti krve . Srážlivost krve je důležitá pro normální proces hojení ran i snížení krvácení. Na tvorbě krevních sraženin se přitom podílejí proteiny, které pomáhá aktivovat právě vitamín K. 

Kolik vitamínu K je tak akorát

Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Už proto, že doporučená denní dávka vitamínu K není přesně stanovená. Obecně se ale uvádí, že ve věku od 25 do 51 let se jedná u žen o 60 μg a u mužů o 10 μg víc. Ve vyšším věku by pak měla dávka stoupat. Dostatečný příjem vitamínu K je nutné více hlídat při některých akutních nebo chronických onemocněních, kde jeho potřeba stoupá, při poruchách příjmu potravy ovlivňujících vstřebávání látek nebo při rekonvalescenci.  


Zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/1133-vitamin-k

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se