K2

Jaké má vitamín B1, neboli thiamin účinky? Roli hraje především pro nervový systém.

Vitamínů skupiny B existuje celá řada. V tomto článku se zaměříme na to, jaké má thiamin účinky, jak ho doplňovat a co znamená nedostatek vitamínu B1.

Jaké má vitamín B1, neboli thiamin účinky? Roli hraje především pro nervový systém.

Nejprve trocha historie

Vitamín B1 byl objeven zhruba před sto lety. Obecně ale známe více variant vitamínu B; každá z nich má trochu jiné účinky i zdroje. Přestože jsou vitamíny skupiny B popisované jednotlivě, doplňují se často společně, jako tzv. B-komplex.

Objev thiaminu je spojen s dnes vzácným onemocněním beri-beri, tedy přímým nedostatkem vitamínu B1. Zajímavé na tom je, že beri-beri trpěli hlavně námořníci, kteří měli během dlouhých cest po moři jednotvárnou a na živiny chudou stravu. Jakmile do jídelníčku zařadili kvalitní výživné potraviny, byla nemoc prakticky vymýcena. Podobné to bylo třeba i s kurdějemi, které souvisí s nedostatkem vitamínu C. Dobrý příklad toho, že strava je opravdu klíčem ke zdraví! 

V čem je thiamin aneb Zdroje vitamínu B1

Thiamin je v menší míře v mnoha živočišných i rostlinných potravinách. Najdeme ale i zdroje, které jsou do slova vitamínovou bombou. V tomto případě jsou to celozrnné obiloviny. Pokud se zrno neloupe, zachová si mnohem více vitamínů a minerálů, jelikož jsou hlavně ve slupce. Dále je vitamín B1 v oříškách a semínkách, mase, nečekaný zdroj jsou pak pivovarské kvasnice. 

Existují však i potraviny, které vstřebávání thiaminu omezují, a to je hlavně černý čaj a káva. 



Jaké má thiamin účinky

Ze všeho nejvíc podporuje normální funkci nervové soustavy. Vedle toho je výborný proti únavě a vyčerpání a také je součástí energetického metabolismu. V těchto oblastech se projevuje i jeho případný nedostatek, tedy vlastně beri-beri. Jsou to neurologické obtíže, malátnost, vyčerpání, špatná psychika nebo zmatenost. 

Vitamín B1 je rozpustný ve vodě. V těle se proto zdrží maximálně jeden nebo dva týdny. Je proto důležité myslet na pravidelný příjem. Vysoké dávky thiaminu jsou naopak zbytečné (výjimkou by mohlo být jen doporučení lékaře). 

O něco vyšší příjem thiaminu je doporučován těhotným ženám, také muži mívají mírně vyšší potřebu. Spíše pamatujte na to, že spotřeba vitamínu B1 v těle stoupá při zátěži. Doplňovat ho můžete zařazením potravin s thiaminem, nebo třeba v rámci doplňků stravy, kde bývá spojen i s jinými živinami, se kterými se dobře doplňuje.



Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyzkoušejte supervitamín K2 zdarma!
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se